Základní škola a Mateřská škola Dr.Joklíka, příspěvková organizace města Kyjova
Organizační směrnice č.: 05
Název: Vnitřní řád školní jídelny
Č.j.:
Vypracoval: Ludmila Prachařová
Schválil: RNDr.Vlastimil Válka
Platnost směrnice od: 1.9.2021
Účinnost směrnice od: 1.9.2021
Projednáno:
Obecná ustanovení
Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) vydávám jako statutární orgán školy tuto směrnici.
- Řád školní jídelny je soubor pravidel a opatření spojených s provozem místnosti školní jídelny.
- Vstup od školní jídelny je povolen pouze těm osobám, které se zde stravují, v přezůvkách a po umytí rukou. Vynášet potraviny z jídelny není dovoleno.
- Školní jídelna se otevírá v 11.30 obědy jsou vydávány od 11.40 do 14.00 hod.
- Mimo tuto dobu jen po dohodě s vedoucí školní jídelny. Strávníci jsou povinni chovat se při stravování ohleduplně, v souladu s hygienickými a společenskými pravidly při stolování, dále se řídí pokyny vedoucí školní jídelny, dozorujícího pedagoga nebo kuchařky, která obsluhuje výdej pokrmů. Připomínky k pokrmům strávník hlásí ihned vedoucí školní jídelny. Technické nebo hygienické závady hlásí strávník dozorujícímu pedagogovi nebo kuchařce.
- Dohled nad žáky (dále též dozor) ve školní jídelně zajišťují pedagogičtí pracovníci školy, případně jiní zaměstnanci školy. Rozvrh dohledů je vyvěšen v jídelně.
Pracovníci konající dohled vydávají pokyny k zajištění kázně žáků, hygienických a kulturních stravovacích návyků. Dohlížející pracovníci:
- sledují reakce strávníků na množství a kvalitu jídla (teplota, chuť, vzhled, množství soli a koření,…), v případě pochybností může požádat pracovníky stravovacího zařízení o degustační porci a připomínky zapsat do provozní knihy, která je k těmto účelům vedena ve stravovacím zařízení. Velikost porcí lze zjistit převážením, každou součást jídla zvlášť (maso, přílohy,…) a výsledek opět zapsat do provozní knihy,
- sledují způsob výdeje stravy
- sledují dodržování hygienických pravidel vydávajícím personálem stravovacího zařízení – pracovní pláště a jejich čistota, pokrývky hlavy, rukavice, apod.,
- sledují dodržování jídelníčku,
- sledují čistotu vydávaného nádobí, příborů, táců,
- regulují osvětlení a větrání,
- sledují odevzdávání nádobí strávníky
- Žáci hlásí nevolnost nebo úraz ve školní jídelně dohlížejícímu pedagogovi.
- Běžný úklid během provozní doby zajišťují v jídelně dohlížející pracovníci, popřípadě jimi přivolaná pracovnice úklidu.
Rodič hradí stravné bezhotovostním způsobem vždy paušální částkou dle věkové kategorie, do které je dítě zařazeno. Trvalý příkaz musí být stanoven k 20. dni předchozího měsíce, strava se vydává na základě předložení bezkontaktního čipu, který lze zakoupit v kanceláři ŠJ. Cena bezkontaktního čipu je 115,- Kč, tento slouží strávníkovi po celou dobu školní docházky.
Z důvodů zvýšení cen surovin, z kterých je strava připravována dochází k navýšení stravného pro žáky ZŠ a MŠ Dr. Joklíka, p.o. města Kyjova, Sídliště U Vodojemu 1261, 69701 Kyjov, od 1. 9. 2017 takto
- vedoucí školní jídelny vystavena náhradní stravenka k vydání oběda.
- Vyúčtování stravného za školní rok proběhne v měsíci červenci daného školního roku.
- V případě, že nebude uhrazena strava na celý měsíc předem, nemůže být strava automaticky vydána. /V odůvodněných případech je třeba kontaktovat vedoucí školní jídelny/.
- V případě nepřítomnosti žáka ve vyučování nebo v MŠ je nutno stravu odhlásit předem na www.strava.cz po aktivaci do 20. hodin předchozí den – informace v kanceláří ŠJ. V případě náhlé nepřítomnosti, nemoci odhlaste stavu ráno do 7.15 hod. na tel. 515 284 821. Pokud již nelze oběd odhlásit, mohou si rodiče odebrat oběd do jídlonosiče v 11.15 – 11.30 hod. na vyčleněném místě před vstupem do jídelny. Zde je oběd vydán všem strávníkům, kterým je toto umožněno. Takto vydaný oběd je určen k přímé spotřebě. Další dny nemoci je rodič povinen stravu odhlásit.
Z důvodů zvýšení cen surovin, z kterých je strava připravována dochází k navýšení stravného pro žáky ZŠ a MŠ Dr. Joklíka, p.o. města Kyjova, Sídliště U Vodojemu 1261, 69701 Kyjov, od 1. 9. 2017 takto
Cenová kalkulace oběda na rok 2016 | ||||
cena potravin | provozní náklady | Ostatní náklady | Celkem | |
věková kat. 3 -6 let E | 20,- | 3,- | 22,- | 45,- |
věková kat. 7 – 10 let A | 22,- | 3,- | 22,- | 47,- |
věková kat. 11 – 14 let B | 242,- | 3,- | 22,- | 49,- |
věková kat. 15 a víc C,D | 26,- | 3,- | 22,- | 51,- |
Cena oběda pro strávníka podle věkových skupin:
Věk strávníka MŠ Cena přesnídávky Cena oběda Cena svačinky
3 – 6 let 8,- 20,- 7,-
7 let 9,- 22,- 9,-
7 – 10 let 22,-
11 – 14 let 24,-
15 a víc 26,-
Do věkové kategorie je strávník zařazen již na začátku školního roku, ve kterém věku dosáhne tj. od 1.9. – 31.8.
- Žák ZŠ odebírá jedno hlavní jídlo denně, čímž se rozumí polévka, hlavní chod, případně doplněk (salát, dezert, ovoce).
- Jídelníček je sestavován v souladu s výživovými a finančními normami. Strávníci jsou s jídelníčkem seznámeni na web.stránkách školy, na nástěnkách v jednotlivých pavilonech a na nástěnce u kanceláře ŠJ. Zde je také umístěn vnitřní a provozní řád ŠJ.
- Operativním řízením provozu školní jídelny a vyřizováním informací a dotazů týkající se školního stravování je stanovena vedoucí školní jídelny (tel. 518614163).
Závěrečná ustanovení
- Kontrolou provádění ustanovení této směrnice je statutárním orgánem školy pověřen zaměstnanec: Ludmila Prachařová, vedoucí školní jídelny
- O kontrolách provádí písemné záznamy.
- Zrušuje se předchozí znění této směrnice. Uložení směrnice v archivu školy se řídí Spisovým a skartačním řádem školy.
- Směrnice nabývá platnosti dnem 1.9.2016
- Směrnice nabývá účinnosti dnem 1.9.2016
V Kyjově dne 1.9.2016 RNDr.Vlastimil Válka, ředitel školy